Chișinăul de odinioară

Chişinăul de odinioară

 Pictorul Vasile Movileanu a expus 34 de tablouri în acuarelă pe holul , de la etaj al Primăriei de Chişinău. Expoziţia este dedicată Hramului oraşului şi reprezintă, în majoritate, lucrări pe tema “Chișinăul Vechi”. Deși m-am născut la țară și am venit mai tîrziu la oraș, am îndrăgit mult Chișinăul și m-a inspirat întotdeauna, mai cu seamă partea veche… Într-un fel orașul numit de poet “cu umeri albi de piatră“ m-a adăpostit și pe mine asemenea altor sute , zeci de mii de oameni ne-a mărturisit Vasile Movileanu. De menționat că o altă expoziție a artistului a fost expusa concomitent la Fondul Monetar Internațional (Casa Guvernului, et.1 ). Pictorul lucrează la această serie de lucrări mai bine de 8 ani. O parte dintre ele deja le-a vîndut.

[singlepic id=485 w= h= float=left]

Expoziția de la Primărie a fost deschisă timp de o lună. Toți funcționarii, consilierii municipali și cetățenii simpli, care au treburi la Primărie au admirat lucrările lui Vasile Movileanu pe tema “Orașul Vechi“.

Vasile Movileanu a absolvit Institutul Poligrafic din Moscova. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. A participat la mai multe expoziţii republicane, organizate de Ministerul Culturii şi Uniunea Artiştilor Plastici, precum şi la expoziţii din Rusia, România, Germania, Slovacia, Bulgaria, Japonia şi Italia.

A ilustrat numeroase cărţi pentru copii şi adulţi.

Lucrările pictorului Vasile Movileanu se află în colecţiile Muzeului Naţional de Artă din Chişinău, ale Muzeului de Artă din Tulcea, România, precum şi în colecţii particulare din Republica Moldova, Franţa, Rusia, Norvegia şi SUA.

 

Tatiana Lupașcu

CAPITALA, Nr. 51(858), Vineri, 10 octombrie 2008, pagina 8.